Sancțiunea care lipsește din Codul Rutier 2023: așa scapi de amendă în trafic, anulezi procesul verbal

de: Alexandru Puiu
07 07. 2023

În fiecare zi, apar în presă noi contravenții și sancțiuni pentru șoferi, încât tinde să fie foarte greu să faci distincția între modificări legislative în vigoare, proiecte sau directive europene care ar urma la un moment dat să se reflecte în Codul Rutier autohton. Așa se explică și faptul că un șofer a dat Poliția Rutieră în judecată și a câștigat, pentru că sancțiunea pe care a primit-o nu există.

Un șofer a fost oprit în trafic pentru un control de rutină pe raza județului Alba. Etilotestul a indicat o alcoolemie de 0,03 miligrame pe litru. În acea situație, polițistul a decis emiterea unui proces verbal și suspendarea permisului de conducere pentru 24 de ore, conform Alba24.ro. Sancțiunea respectivă nu există în Codul Rutier, deși a existat la un moment dat un proiect care spunea că această pedeapsă ar fi posibilă, mai ales în situația în care aștepți rezultatele analizelor de laborator, dacă etilotestul de la fața locului generează un rezultat neconcludent.

Momentan, însă, acea sancțiune nu există, iar când șoferul a dat Poliția în judecată din acest motiv, magistrații de la Judecătoria Blaj i-au dat dreptate. Sancțiunea nu este legală, procesul verbal de contravenție a fost anulat.

Procesul de contravenție, anulat în tribunal

Conducătorul auto prins în trafic cu alcoolemie de 0,03mg/l în aerul consumat a afirmat când a fost prins de poliție că nu a consumat băuturi alcoolice. În același context, a solicitat prelevarea de probe biologice la spital. În acea situația, polițistul a decis ”suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 24 de ore”. Din păcate pentru agent, nu există acea sancțiune în Codul Rutier, cel puțin în prezent. Nu a ajutat nici faptul că analizele de sânge au concluzionat că bărbatul nu avea alcool în sânge. Frustrat de situație, șoferul a dat Poliția în judecată și a obținut anularea procesului verbal.

„Cu privire însă la sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o durată de 24 de ore, instanţa constată că acesta este nelegală, întrucât, conform art. art. 102 alin.(3) lit. a) din OUG nr. 195/2002, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, au precizat magistrații Judecătoriei Blaj în motivarea instanței făcută publică pe 29 iulie 2023, pe portatul rejust.ro.